/Betekenis Franchise
Betekenis Franchise 2018-09-17T15:00:23+00:00

Betekenis van Franchise

Een franchise is een manier van zaken doen waarbij jij als franchise ondernemer een overeenkomst sluit met de eigenaar van een handelsnaam.
Aansluiten bij een franchise formule is daarom ook een bekende oplossing voor veel ondernemers.

Wat is een franchisenemer?
De betekenis of definitie van het woord franchisenemer zal je misschien al kennen. Toch leggen we het hier nog even kort uit. We geven het woord franchisenemer de volgende definitie:

“Een franchisenemer is een zelfstandig ondernemer die een franchisecontract afsluit met een franchisegever. De franchisenemer krijgt na het afsluiten van het contract het recht om de handelsnaam van de franchisegever te exploiteren voor een eigen vestging of filiaal.”

Waarom starten met een franchise?

Het starten van je eigen franchise filiaal is erg interessant. Het heeft veel voordelen ten opzichte van het zelf starten van een zelfstandige onderneming.

De belangrijkste en meest voorkomende voor- en nadelen voor franchisenemers hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Voordelen voor franchisenemers
Als franchisenemer profiteer je van een aantal voordelen die het starten van een eigen onderneming erg interessant maken.

1. Merk en product zijn getest
Een franchisenemer hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het merk, product of dienst en de marketingactiviteiten zijn al getest.

2. Regionale, landelijke of zelfs internationale naamsbekendheid
Consumenten en bedrijven kiezen eerder voor een bekende naam die zichzelf al heeft bewezen, dan een onbekende naam waarvan men nog niets weet

3. Je loopt minder risico
Een franchisenemer sluit zich aan bij een groter collectief. Je profiteert van alle deskundigheid en ervaring van de franchisegever.

4. Begeleiding en advies
Bij de start van een nieuw franchise filiaal zal de franchisegever de franchisenemer goed begeleiden. Voor zowel de franchisegever als de franchisenemer is het van belang dat het nieuwe filiaal goed gaat lopen.

5. Focus op jouw filiaal
Franchisenemers hoeven weinig tot geen energie te verspillen in inkoop, marketing en automatiseringsprocessen.

Nadelen voor franchisenemers
Voor het profiteren van de voordelen van een franchise moet een prijs worden betaald. Dit vertaalt zich in meer dan alleen een financiële prijs.

1. Minder vrijheid
Inkopen doen bij andere bedrijven is dan niet toegestaan, ongeacht dit in sommige gevallen goedkoper is.

2. Betalingsverplichtingen aan franchisegever
De betalingsverplichtingen worden door de meeste ondernemers als het zwaarste nadeel gezien. Er zijn drie soorten betalingsverplichtingen: entreefee, royalty’s (ook wel franchisefee genoemd) en reclamebijdrage.

3. Ook de franchisenemer neemt een risico
Een beproeft recept van een franchiseformule vergt wel een investering. De betalingsverplichtingen vormen een risicofactor. Je kan ook niet zomaar stoppen als franchisenemer. Dit heeft namelijk financiële gevolgen.